VILANOVA DEL VALLÉS

La Nerea, l’Antonio, la Rita i l’Otto

La nostra casa és petita, humil i una mica atrotinada, però també és càlida, i viva, oberta a rebre persones i propostes. Les seves reformes inacabables ens fan contradir constantment, ens ajuden a il·lusionar-nos i ens frustren sovint. Així i tot, sabem que és la casa on volem viure. Ara som paletes d'il·lusions, jardineres d'idees, aprenents de tot i mestres de res, sortosament supervivents aïllats en un món rar i complex. Arribar aquí uns mesos abans del confinament va suposar un veritable luxe i ara estem convençudes que aquesta és la nostra llar. Ritta i Otto usen des de la nostra arribada l'aljub com a escenari, Nerea continua reivindicant cada cop més metres de bosc per a les gallines i Antonio continua buscant una tercera solució per obtenir un compost de qualitat. Aquesta és la nostra família que s'expandeix i es fa en un terreny pendent i boscós amb vista a la ciutat de Granollers. Mentre tot això passa, els dies passen gairebé sense adonar-nos-en i continuem apreciant la vida des del verd, i fent servir el silenci com a bàlsam per calmar les nostres pròpies veus internes. Intentem donar ús a nous racons i habilitar vells espais on continuar existint. Al cap i a la fi, d'això es tracta...

Encàrrecs previs

Canvis d’espai. Durant el confinament la família fa diverses obres a casa: pavimenta la zona d’accés, realitza piscina, desbrossa alguns bancals. A la terrassa entre la casa i l’hort hi havia una taula per dinar que ara ja no hi és. Comencen a moblar i arreglar el pis semienterrat.

IMATGES RECURRENTS

Resum full d’observació

La família de la Nerea (38), l’Antonio (40), la Rita (9) i l’Otto (5) es va traslladar de Barcelona a la tardor de 2019 per viure en una casa aïllada amb jardí en una urbanització d’un poble del Vallès.

La casa es desenvolupa en dos nivells, un de principal amb terrassa, d’uns 70 m², situat a una cota més baixa respecte al carrer d’accés, i un de semienterrat amb porxo, d’uns 50 m². El terreny és molt abrupte i compta amb un tros de bosc natural i vistes àmplies a la plana del Vallès, fins a Montserrat. Diversos bancals al voltant de la casa permeten tenir racons per fer activitats molt diferenciades a l’aire lliure: una zona amb piscina, un hort, una zona per fer barbacoa, una zona amb llit elàstic, un galliner, una caseta pels infants… Aquestes característiques fan que la família passi bona part del temps a l’exterior i que cadascú trobi còmodament el seu lloc.

Planta situació casa Antonio

Quan la família va venir a viure aquí la casa estava completament reformada, però els exteriors els van anar arreglant ells mateixos aprofitant el confinament. El fet d’ocupar-se de reparar i transformar la seva casa els va ajudar durant aquella etapa i a sentir-se la casa més seva.

La casa, de forma quadrangular, té dos dormitoris, un petit estudi/magatzem, un bany, un saló menjador, una cuina independent amb galeria. Al semienterrat hi ha una sala de jocs, una habitació per a convidats i un bany.

Totes les estances tenen llum i ventilació natural. La casa és silenciosa i gaudeix de confort tèrmic.

En la part del qüestionari on es pregunta per la percepció de benestar escollint quins aspectes de la casa van valorar positivament o negativament durant el confinament, els dos adults coincideixen en destacar com a positius: el silenci, la possibilitat d’estar alhora sols i en companya, tenir tant espais recollits com diàfans, els sostres alts, tenir pocs mobles i objectes, els materials naturals, la presència d’arbres, plantes i flors i el fet de poder-los cuidar, escoltar l’aigua.

Els aspectes valorats com a negatius: sentir-se sol, els materials artificials.

Planta casa Antonio
RESUM ENTREVISTA ACTIVA

Primera part

Dinàmica 1

Dibuixa la teva casa i escriu 3 paraules que completin la frase: “La meva casa és…”

Dinàmica 2

Fes un ninot de plastilina que et representi i escriu 3 sentiments/emocions que vas tenir durant el confinament

Dinàmica 3

Els recorreguts recurrents del confinament. En el cas d’aquesta família els recorreguts de tots quatre passen molt per la cuina, la sala d’estar i el jardí. Els infants arriben fins al llit elàstic. Nerea és la persona que ocupa més el jardí; Antonio inclou la zona de la piscina on va estar treballant moltes hores.
RESUM ENTREVISTA ACTIVA

Segona part

Els infants trien el sofà a la sala d’estar “s’estava molt còmode”.

Nerea es col·loca en el jardí en un dels bancals naturals on es va dedicar a desbrossar i fer neteja “arreglàvem el terreny, em va servir”; utilitzava l’hamaca i anava a l’hort que per a ella era “alliberador”. Li agradava estar als graons de l’escala del jardí, sola o amb els nens.
Antonio descobreix un racó sota el porxo: hi col·loca una cadira i després una tauleta. En descobreix l’energia i la vista, és un lloc de pau. Aquest lloc segueix en transformació des de llavors.

La família evitava la zona d’accés a l’exterior perquè estava per pavimentar. 

L’Antonio evitava l’estudi on hi havia l’ordinador; Rita evitaba la sala de jocs al semienterrat.

Antonio assegut al porxo.
Nerea al jardí fent coses.
Rita asseguda a la cabanya.

Nerea i Antonio s’intercanvien de lloc: ella va al porxo i ell al jardí.
Rita tria la cabanya del jardí i Otto el seu llit a l’habitació.

L’energia i l’avorriment es resolien saltant al llit elàstic, corrents, patinant, treballant al jardí i amb feines de paleta, cuinant, fent manualitats, ioga, concerts online. Les videotrucades i ús de pantalles es va intensificar. El lloc destinat era l’estudi i ara li han agafat mania i el volen reformar.

La família dedicava temps a mirar el paisatge i els seus canvis. Van aprofitar també per conèixer els veïns.

L’espai per les videotrucades era a baix, al semienterrat. L’estudi al costat de la sala era el lloc del teletreball. Antonio li ha agafat mania i el vol obrir per col·locar-hi una escala cap a la planta inferior.

Utilitzaven una terrassa exterior per dinar, ja no la fan servir. Al confinament van descobrir tots els racons del jardí.

Els horaris i hàbits de cura personal es van modificar però, només durant el confinament.

El confinament els va servir per reafirmar en què “aquesta és la casa”, Ho van sentir “amb molta força”.
“Nos sentimos súper bien”; “sentíamos culpa respecto a otros”
Antonio va descobrir que és baixar el ritme.
Per la Nerea el confinament va ser una oportunitat, “en aquell moment no ho vèiem en el discurs, però sí ho sentíem”.
Totes les estances tenen llum i ventilació natural. La casa és silenciosa i gaudeix de confort tèrmic.

RESUM ENTREVISTA ACTIVA

Tercera part

Paraules per la casa texturitzada

La Rita tria un musclo perquè cuinava molt; gallines; habitació amb colors; lavabo una tovallola; piscina com el mar; textures de colors al llit elàstic. L’Antonio es col·loca damunt la teulada; tria molts materials naturals, la porta està bloquejada, indica espai que anaven guanyant; menciona el foc, feien molt ús del foc; estar nus; pedra volcànica a la piscina. Ara trauria el tap a la porta. La Nerea ens diu que ara ha canviat el benestar, “es necessitava fer estructures de benestar” – ho representa amb una estructura de pilars i biga – ; després del confinament treu les coses de cuinetes.
RESUM ENTREVISTA ACTIVA

Banda sonora del confinament

BANDA SONORA

1 Videos
Foto familiar Nerea, Antonio, Rita i Otto

Si vols descobrir més memòries d'un confinament...